Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΡΟΣ 7


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μέρος από μια σειρά άρθρων αφιερωμένων στο παλαιό Πυργιωτικο ποδόσφαιρο συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που δημιούργησαν τον ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ καθώς και την ίδια ομάδα του Πανηλειακού. Δημοσιεύθηκαν το έτος 1994 στην εφημερίδα του Πύργου ΠΡΩΙΝΗ. Τα κείμενα είναι γραμμένα από τον Σπύρο Δασκόπουλο.

Μια από τις τέσσερις ομάδες του Πύργου που διαδραμάτισε πρωταρχικό ορισμένες φορές ρόλο στο πρωτάθλημα της Ηλείας ήταν και η ΑΕΚ Πύργου. Ομάδα που προϋπήρξε το 1930 περίπου με ιδρυτή τον Τάσο Παυλίδη, έμπορο της οδού Γερμανού, που στην συνέχεια έπεσε στην αδράνεια για να επανιδρυθεί το 1947-48 από τον Σταύρο Μελενίκο, τον Ζαχαρία Ψαλτόπουλο, τον Χρήστο Ψυρίδη, τον Μποτζώρη, τον Σταύρο Ιωαννίδη που αγαπούσε το ποδόσφαιρο, έζησε και αναδείχθη στην παλιά αστική οικογένεια του Πύργου και βοήθησε ποικιλοτρόπως για την επιβίωση και την πρόοδο της ομάδας της ΑΕΚ αρχικά στο πρωτάθλημα της Ηλείας που απαρτιζόταν από τον Ηρακλή, τον Εθνικό, την ΑΕΚ τον Απόλλωνα Πυργου, μαζί με τον Αστέρα Αμαλιάδας και τον Αίαντα Γαστούνης, ενώ μετέπειτα όπως θα περιγράψω παρακάτω, όλες αυτές οι ομάδες παίζανε στο περιφερειακό πρωτάθλημα της ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Πατρών και ο πρωταθλητής έπαιζε σε διπλούς αγώνες για την κατάκτηση της θέσεως που οδηγούσε στη Β εθνική με τον πρωταθλητή Πατρών. Παίκτες που άφησαν εποχή στο ποδόσφαιρο της ΑΕΚ ήταν : ο Θοδωρής Θεοχαρόπουλος γνωστός τότε κανονιέρης και σήμερα προπονητής, οι αδελφοί Μελενίκου Σταύρος και Γιώργος, ο μηχανικός, ο αξέχαστος Γιώργος (εκ παραδρομής γράψαμε ότι έπαιζε στον Ηρακλή-Σπύρος Δασκόπουλος), ο Σπύρος Τσαγκαρουσιάνος από το Κατάκολο, ο Γιώργος Κρητικός που μεταπήδησε μετά στον Εθνικό, ο αδελφός του Δημήτρης Κρητικός ο μετέπειτα τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και της Παναχαϊκής στην Πάτρα. Χρυσή εποχή για την ΑΕΚ το 1953 που βγήκε πρωταθλήτρια Ηλείας υποσκελίζοντας τον Εθνικό και Ηρακλή και φυσικά στην συνέχεια έπαιξε με την πρωταθλήτρια περιφέρειας Πατρών δηλαδή τον Παναιτωλικό που μέσα στο Αγρίνιο φιλοδώρησε την ΑΕΚ με 6-0. Ηταν ο Παναιτωλικός στις δόξες του τότε, παρά ταύτα την επόμενη Κυριακή καθότι οι αγώνες ήταν διπλοί η ομάδα της ΑΕΚ έκανε την έκπληξη νικώντας τον Παναιτωλικό 3-1.Σημειωτέον ότι ο Παναιτωλικός υπέστη την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα της ένωσης Πατρών. Ο Νέστορας Μοσχονάς αφηγείται πως παρά την έλλειψη παικτών αφού χρησιμοποίησε έξι μικρούς παίκτες για να συμπληρώσουν την ομάδα, νίκησαν τον Εθνικό Πύργου που ήταν φαβορί για τον τίτλο τότε με 1-0. Εκείνη την ημέρα τότε του 1953 ο τερματοφύλακας Δημήτρης Κρητικός ήταν το κάτι άλλο έπιανε τα άπιαστα παρά το γεγονός ότι δούλευε ολημερίς με το κάρο-αμμοχάλικο ενώ ο ''βλογιάρης'' Θοδωρής Θεοχαρόπουλος ήταν στις δόξες του εμψυχώνοντας συνεχώς τους μικρούς που παίζανε μέσα σε καταρρακτώδη βροχή. Το σκορ 1-0, με ένα σκορ μικρό που δεν έπαυε να είναι νίκη, κάτι που είχε καιρό να γευθεί η ΑΕΚ Πύργου από τον Εθνικό που έμελλε να πρωταγωνιστήσει την επόμενη χρονιά.

Στην ένθετη φωτογραφία της ΑΕΚ Πύργου διακρίνουμε τον Δημήτρη Αντύπα, τον Θεόδωρο Θεοχαρόπουλο, τον Βαλσαμίδη, τον Ζησιμόπουλο (από το Κατάκολο), τον Σπύρο Τσαγκαρουσιάνο, τον Χρήστο Πρεβεζάνο, τον Νίκο Κλάδη, τον αλησμόνητο Γεώργιο Μελενίκο, τον Μοσχονά και τερματοφύλακα τον Μιχάλη Κλαυδιανό (τον πρώτο τερματοφύλακα του ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου