Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΡΟΣ 13


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μέρος από μια σειρά άρθρων αφιερωμένων στο παλαιό Πυργιώτικο ποδόσφαιρο συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που δημιούργησαν τον ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ καθώς και την ίδια ομάδα του Πανηλειακού. Δημοσιεύθηκαν το έτος 1994 στην εφημερίδα του Πύργου ΠΡΩΙΝΗ. Τα κείμενα είναι γραμμένα από τον Σπύρο Δασκόπουλο.

Συνεχίζοντας την αναδρομή στα περασμένα του Πυργιώτικου ποδοσφαίρου επισημαίνω στην ΑΕΚ Πύργου την παρουσία του παίκτη της Δημήτρη Ψαλτόπουλου που χάθηκε άδικα και του πατέρα του Ζαχαρία Ψαλτόπουλου που αμφότεροι τότε προσέφεραν έργο και φαγητό στην ομάδα και στους φιλάθλους της ΑΕΚ στο οινομαγειρείο τους επί της οδού Σισίνη, για την δόξα και το μεγαλείο της ομάδας. Από την άλλη πλευρά ο Χρήστος Ψυρίδης και ο Σταύρος Μελενίκος παιδιά γέννημα-θρέμμα της ανατολικής συνοικίας της πόλεως προσέφεραν επί μονίμου βάσεως της πολυποίκιλες υπηρεσίες τους στην ομάδα. Μάλιστα ο Χρήστος Ψυρίδης καθότι καφετζής του καφενείου Κέντρο πολλές φορές μπρος την ομάδα ήρθε αντίθετος με πολλούς του καφενείου, για χάρη της ομάδος όσον αφορά το μεγαλείο και την υπόστασή της. Παίκτης της ανατολικής συνοικίας και μετέπειτα παράγοντας και προπονητής ο Θοδωρής Θεοχαρόπουλος ή βλογιάρης, ο μόνιμος κανονιέρης της ομάδας του Πύργου, μπροστά στην αγάπη του για τον ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ απέρριψε πρόταση μέσω εμού (Σπύρου Δασκόπουλου) της Παναχαϊκής να ενταχθεί στο δυναμικό της. Οι αδελφοί Γιαννέλου, ο Τσουκαλάς, ο Πατρίκιος, ο Πλέσσας, ο Σιγούρος, ο Μπέλμπας, ο Ξένος, ο Καλεκωνσταντινόπουλος, ο Νιόνιος Βαλσαμίδης και ο ανεπανάληπτος Μποτζώρης ήταν οι άνθρωποι που νυχθημερόν εργάζονταν για το μεγαλείο της ΑΕΚ. Και φτάνουμε στον Απόλλωνα τον Απολλωνάκο τον απόλεμο όπως έλεγε και ο λαοφιλής Παρασκευάς, που παρά τις λόξες του ήταν θιασώτης του Πυργιώτικου ποδοσφαίρου , φίλος ενισχυόμενος συνεχώς από τον Βλάση τότε τον Μπερτζελέτο, δωρητή και εμψυχωτή του Πυργιώτικου ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Απόλλωνα η ομάδα καθεαυτού του ΣΠΑΠ θα λέγαμε, που απαρτιζόταν από παίκτες και παράγοντες της συνοικίας αυτής, είχε να αντιπαραθέσει εκτός από παίκτες του επιπέδου του τερματοφύλακα Λιόρδα, του Τσαρμπόπουλου, του Σπίνου, του Θοδωρή Παπανικολόπουλου, του Παντελή Χριστακόπουλου, είχε σαν ιδρυτές τους Αναγνωστοπουλαίους - είχε τον σταθμάρχη τον Βασίλη Τσέγκο που κατόπιν έγινε επιθεωρητής στη ΣΠΑΠ, τον Μπιτσάνη, τον Λάμπη Τριανταφύλλου που μετέπειτα έγινε στρατηγός, τον Μπουλαλά, τον Καψάσκη, τον Δαββέτα, τον Κάββουρα, τον Δημήτρη Γαλανόπουλο που έφτασε και έγινε επιθεωρητής στο ΣΠΑΠ και τον αγωνιστή του ποδοσφαίρου και γενικό αρχηγό της ομάδας Κώστα Βακαλόπουλο που μαζί με τον Νίκο Λαμπαούνα ήταν τρόπο τινά οι πυραμίδες του Πυργιώτικου ποδοσφαίρου, όσον αφορά το θέμα που λέγεται προσφορά. Ας με συγχωρέσουν ορισμένοι που τους ξέχασα άθελά μου, δεν είμαι όμως απόλυτα υπόλογος σε αυτό το σημείο γιατί κανείς δε προσεφέρθη να με βοηθήσει εκτός ελαχίστων, στην πράγματι αυτή όμορφη πλευρά του ποδοσφαίρου που τείνει να σβήσει αφού και οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές ήδη έχουν αποβιώσει.

Στην φωτογραφιά ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ το 1960 ήρθε ισόπαλος με τον περίφημο Παναιτωλικό. Διακρίνουμε πρώτον τον Θοδωρή Θεοχαρόπουλο ή βλογιάρη, τον τερματοφύλακα Μιχάλη Κλαυδιανό, τον Γιώργο Δημητρακόπουλο,τον Λάμπη Θεοδωράτο, τον Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Χιώνη, τον Νίκο Λουμιώτη, τον Νικολάτο, τον Δρακόπουλο, τον Κορωναίο και τον Αναγνωστίδη ή Ανδρούτσο, σημειώνουμε ότι το παιχνίδι είχε γίνει στα πλαίσια του περιφερειακού πρωταθλήματος όταν υπαγόμασταν στην ΕΠΣ Πατρών.


Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ των δύο αρχηγών των παλαιμάχων ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ-ΠΑΤΡΩΝ. Σπύρος Δασκόπουλος από τον Πανηλειακό και Ζαφειρόπουλος από μικτή Πατρών, δίπλα διακρίνονται οι Δημήτρης Χιώνης, Γιώργος Χρονόπουλος και παίκτες της μικτής Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου