Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΡΟΣ 1


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μέρος από μια σειρά άρθρων αφιερωμένων στο παλαιό Πυργιώτικο ποδόσφαιρο συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που δημιούργησαν τον ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ καθώς και την ίδια ομάδα του Πανηλειακού. Δημοσιεύθηκαν το έτος 1994 στην εφημερίδα του Πύργου ΠΡΩΙΝΗ. Τα κείμενα είναι γραμμένα από τον Σπύρο Δασκόπουλο.

Από τις τέσσερις ομάδες του Πύργου που υπάγονταν τότε στην ΕΠΣ Πατρών ο ΕΘΝΙΚΟΣ και ο ΗΡΑΚΛΗΣ ήταν σε τοπικό επίπεδο οι επικρατέστερες. Ο Ηρακλής του εργοστασιάρχη τσιγάρων Πύγου Διονύση Καραβασίλη ο οποίος φρόντισε και έγινε το γήπεδο απέναντι από το νοσοκομείο και ο Εθνικός που είχε και λαϊκότερο έρεισμα με τον Νίκο Λαμπαούνα και του συνεργάτες του, που μετέπειτα στις περισσότερες τουλάχιστον αναμετρήσεις τους ήταν ο νικητής. Στον Ηρακλή μορφές των ποδοσφαιριστών που οι περισσότεροι δεν υπάρχουν σήμερα στη ζωή αλλά άφησαν εποχή στο ποδόσφαιρο του Πύργου, ήταν ο Αρμακόλας, ένας δυνατός παίκτης που με μακρινά και τρομερά φάουλ κάρφωνε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα και που μετέπειτα πέθανε φυματικός. Υστερα έχουμε τον Σωτήρη Λαμπαούνα στην άμυνα, έναν πραγματικό ογκόλιθο που για να τον περάσεις έπρεπε να διακινδυνέυσεις την σωματική σου ακεραιότητα, εξού και το προσωνύμιο ΓΚΡΑΣ. Τερματοφύλακας ήταν ο Γούτος ένας νέος αίλουρος το όντι, που ύστερα από μερικά χρόνια χάθηκε από το προσκήνιο γιατί όπως είπαν εγκατέλειψε την αθλητική και κοινωνική ζωή για να μπει σε κάποιο μοναστήρι! Στην ομάδα αυτή του Ηρακλή που αποκαλείτο ομάδα αριστοκρατών έχουμε ακόμα τον Λέανδρο Κόκκινο, που με το παράστημα του και τα ανάποδα ψαλίδια του δέσποζε στην άμυνα του Ηρακλή. Ενας ξένος ακόμα παίκτης που μετεγράφει στον Ηρακλή ήταν ο Καβαλινέας, περίτεχνος παίκτης με θαυμάσιο
κεφάλι. Ο Γιάννης Κρεκουκιώτης, ο Αγγελίδης (ο Δημήτρης ο Μαυρογονατάς), ο Σάκης Κόκκινος ή σαπούνης που γλίστραγε ανάμεσα στους αμυντικούς και σημείωνε αστραπιαία τέρματα, ο Γιώργος Τουρής, ο Πιτσινός που κατόπιν έγινε εισαγγελέας και που όλοι αυτοί παίζανε για χόμπι. Στην μετέπειτα γενιά του Ηρακλή 1947-1954 έχουμε τον Γιάννη Δασκόπουλο, τον Ζαν Ντάσκ, τον επονομαζόμενο ΝΤΡΕΙΚ (από τον τότε αρχηγό της εθνικής Αγγλίας), που με τις περίφημες ντρίμπλες  του και τα φαρμακερά σουτ του ήταν ο φόβος και ο τρόμος των τερματοφυλάκων. Ο αίλουρος τερματοφύλακας του Ηρακλή Γεώργιος Πετρόπουλος. Στην νεότερη φουρνιά συγκαταλέγεται ακόμα ο Λάμπης Κοντονής  ο βράχος της άμυνας που μαζί με τον Νίκο Γεωργακόπουλο-υπάλληλο του ΟΤΕ που έφυγε νωρίς από την ζωή αποτελούσαν το δίδυμο της άμυνας. Ο Μιχάλης Ζεύκας , οι Ασημακόπουλοι συμπλήρωναν τα χαφ του Ηρακλή, ενώ στην επίθεση εκτός από τον Γιάννη Δασκόπουλο συμμετέχουν τα νέα ταλέντα του Ηρακλή οι αδελφοί Κότούλα και πιο πριν ο Λάμπης Αποστολόπουλος(τραπεζικός) και ο Γεώργιος Μελενίκος που με τις θαυμάσιες κεφαλιές του αποτέλεσε για λίγο την ελπιδοφόρα γενιά του Ηρακλή. Έφυγε από την ζωή πρόσκαιρα ο αδαμάντινος αυτός χαρακτήρας μηχανικός στο επάγγελμα. Έχουμε ακόμα τον Γιάννη Μπαντούνα το δεξί εξτρεμ του Ηρακλή με τις ταχύτατες διεισδύσεις του και τον Φάνη Δασκόπουλο, εξτρεμ και αυτός που με ντρίμπλες μπέρδευε όποιον τύχαινε να βρεθεί στο διάβα του σημειώνοντας γκολ. Για ένα διάστημα στην τεχνική ηγεσία έχουμε σαν προπονητή και παίκτη το Γιάννη Δασκόπουλο (1950-1953) για την ανάπτυξη καινούργιου φυτωρίου που με το χρόνο απέδωσε καρπούς με πρόεδρο το μηχανικό Ευσταθόπουλο και γενικό αρχηγό το Σπύρο Γαλανόπουλο και μετέπειτα προπονητή τον παίκτη του Αστέρα Αθηνών Βασίλη Κλάψη που μαζί με τον Γιάννη Δασκόπουλο ισχυροποίησαν το δυναμικό του Ηρακλή που είχε αρχίσει να χάνει έδαφος. Στην προσπάθεια λοιπόν αυτή αναζωπύρωσης της ομάδας η διοίκηση και το τεχνικό τιμ κατά διαστήματα προσκάλεσε στο γήπεδο της διακεκριμένες ομάδεσ όπως τον : Ολυμπιακό Πειραιώς,Παναθηναϊκό, Απόλλωνα Αθηνών, Παναχαϊκή, Ντεμίρ σπορ(Τουρκία) και την περίοδο που ήταν προπονητής της ομάδας ο Κοψίβας τις : Σομόγκι (Ουγγαρία) και Ουπέστ ( Ουγγαρία) καθώς και άλλες. Πάντως στο άμεσο περιβάλλον του  Ηρακλή ανταγωνιστικές ομάδες  ήταν ο Εθνικός Πύργου και η Παναχαϊκή.


Στην φωτογραφία μια πεντάδα κυνηγών του Ηρακλή Πύργου λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με τον Απόλλωνα Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου