Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΣΚΟΡΕΡΣ ΜΕΡΟΣ 4


Το κείμενο που ακολουθεί είναι το τέταρτο  από τα πέντε μέρη/αφιερώματα στους μεγάλους σκόρερ του Πανηλειακού γραμμένα από τον Τώνη Ροζή στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και έφεραν τον τίτλο : Οι ερυθρόλευκοι γκολτζήδες όλων των εποχών.

Δ ΜΕΡΟΣ

Η εποχή Σάκη Σταυρόπουλου ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για τον Πανηλειακό που είχε κατρακυλήσει από τις εθνικές κατηγορίες στην Α τοπική. Εκείνη τη χρονιά μετά από μια σκληρή κόντρα με την ΠΑΕ Πύργος 79, αανέβηκε στη Δ εθνική έχοντας πρώτο σκόρερ τον αείμνηστο Σάκη Μπουλούμπαση. Στη συνέχεια πέρασαν μεγάλα ονόματα από τον Πανηλειακό που έγιναν γνωστά και στην Ευρώπη.

1988-89 ΕΠΣ Ηλείας- Σάκης Μπουλούμπασης 31 γκολ

Τριάντα ένα τέρματα πέτυχε ο αείμνηστος Σάκης Μπουλούμπασης με τη φανέλα του Πανηλειακού αλλά όσοι ασχολούνται με την στατιστική δεν αναγνωρίζουν αυτό το ρεκόρ γιατί επιτεύχθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ηλείας. Γι’αυτό και ο υπογράφων δεν αναφέρει τους άλλους ερυθρόλευκους  σκόρερς στα προηγηθέντα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πατρών αλλά και της ΕΠΣ Ηλείας.

1989-90 Δ εθνική 38 αγώνες- Δημήτρης  Κλής 17 γκολ

Με προπονητή και παίκτη τον Χουάν Ραμόν Ρότσα ο Πανηλειακός αναδείχτηκε πρωταθλητής αφού σε τριάντα οκτώ αγώνες (38) πέτυχε εβδομήντα (70) τέρματα ΡΕΚΟΡ μέχρι τότε. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Δημήτρης Κλής με δέκα επτά (17) γκολ και δεύτερος ο Μιχ. Τσέμπτιμπης με δέκα τέσσερα (14).

1990-91 Γ εθνική 34 αγώνες- Βασίλης Λυρής 7 γκολ

Τριάντα τέσσερα (34) παιχνίδια έδωσε ο Πύργος για το επαγγελματικό πλέον πρωτάθλημα της Γ εθνικής και σημείωσε τριάντα επτά (37) τέρματα. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Βασίλης Λυρής με επτά (7) τέρματα και δεύτερος ο Ανδρέας Ζήκος με πέντε (5).

1991-92 Γ εθνική 34 αγώνες – Καραπιπέρης 10 γκολ
Σε τριάντα τέσσερα (34) παιχνίδια ο Πανηλειακός πέτυχε τριάντα πέντε (35) τέρματα. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Πατρινός Καραπιπέρης με δέκα τέρματα ενώ δεύτερος ήρθε ο Γιώργος Στράντζαλης με πέντε (5).

1992-93 Γ εθνική 34 αγώνες- Σάκης Τσιώλης – Καραπιπέρης 9 γκολ

Πενήντα δύο (52) τέρματα πέτυχαν οι ερυθρόλευκοι στους 34 αγώνες της Γ εθνικής. Τη θέση του πρώτου σκόρερ μοιράζονται ο Θεσσαλός Σάκης Τσιώλης με εννέα (9) γκολ και ο Καραπιπέρης. Επίσης τη θέση του δεύτερου σκόρερ μοιράζονται οι Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και ο Γιώργος Στράντζαλης με οκτώ (8) τέρματα αντίστοιχα.

1993-94 Γ εθνική 34 αγώνες – Θοδωρής Αρμύλαγος 27 γκολ

Από τη χρονιά αυτή αρχίζει η μεγαλειώδης πορεία του Πανηλειακού προς τη Β και  Α εθνική. Ενενήντα ένα (91) γκολ σε τριάντα τέσσερις (34) αγώνες σε επαγγελματική κατηγορία είναι το μεγαλύτερο ρεκόρ όλων των εποχών για την ομάδα του Πύργου. Πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Θοδωρής Αρμύλαγος με 27 τέρματα, τα περισσότερα σε επαγγελματική κατηγορία. Δεύτερος ήρθε ο Γιώργος Στράντζαλης με δέκα τέσσερα (14) γκολ.

1994-95 Β εθνική 36 αγώνες – Θοδωρής Αρμύλαγος-Γιώργος Στράντζαλης 14 γκολ

Πρώτος σκόρερ για δεύτερη στη συνέχεια χρονιά αναδείχτηκε ο Θοδωρής Αρμύλαγος που μοιράζεται όμως την πρωτιά με το Γιώργο Στράντζαλη αφού πέτυχαν 14 τέρματα ο καθένας. Επίσης τη δεύτερη θέση μοιράζονται οι μετέπειτα μεγάλοι άσσοι του Ολυμπιακού Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Στέλιος Γιαννακόπουλος που πέτυχαν 10 τέρματα ο καθένας. Τη χρονιά αυτή η ομάδα συνολικά πέτυχε εβδομήντα(70) τέρματα που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ σε επαγγελματική κατηγορία.

1995-96 Α εθνική 34 αγώνες – Θοδωρής Αρμύλαγος 11 γκολ

Στην πρώτη συμμετοχή στην Α εθνική ο Πανηλειακός πέτυχε σαράντα έξι (46) γκολ σε τριάντα τέσσερις (34) αγώνες. Ο Θοδωρής Αρμύλαγος αναδείχτηκε για τρίτη στη συνέχεια χρονιά πρώτος σκόρερ ισοφαρίζοντας τα ρεκόρ των Ασημακόπουλου, Ψημμένου και Μουγγού. Τον Αρμύλαγο που πέτυχε έντεκα (11) τέρματα ακολουθεί στη β θέση ο Γιώργος Στράντζαλης με εννέα (9) γκολ. Προπονητές ήταν ο Αντ. Γεωργιάδης που μετά το ατύχημα τον διαδέχτηκε ο Γιάννης Κυράστας, θέση δωδέκατη (12)
Ο αείμνηστος Σάκης Μπουλούμπασης πέτυχε 31 γκολ στο τοπικό πρωτάθλημα. Το ρεκόρ δεν αναγνωρίζεται από τους στατιστικολόγους επειδή δεν επιτεύχθηκε σε εθνική κατηγορία.





Ι.  Δημήτρης Κλής
2. Βασίλης Λυρής
3. Καραπιπέρης
4. Θοδωρής Αρμύλαγος
5.Σάκης Τσιώλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου