Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΣΚΟΡΕΡΣ ΜΕΡΟΣ 1


Το κείμενο που ακολουθεί είναι το πρώτο  από τα πέντε μέρη/αφιερώματα στους μεγάλους σκόρερ του Πανηλειακού γραμμένα από τον Τώνη Ροζή στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και έφεραν τον τίτλο :

Οι ερυθρόλευκοι γκολτζήδες όλων των εποχών.
Κατά καιρούς μεγάλοι ποδοσφαιριστές και ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου φόρεσαν την φανέλα του Πανηλειακού και έγραψαν ιστορία. Αρκετοί μάλιστα απ’αυτούς έμειναν για πάντα στην μνήμη των φιλάθλων της ομάδας του Πύργου, προκαλώντας ακόμα και σήμερα συζητήσεις, ειδικότερα στους πιο μεγάλους σε ηλικία. Οι περιπτώσεις που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές είναι αυτές των Κώστα Αντύπα (4 φορές πρώτος), Χρ. Ψημμένου (3 φορές πρώτος αλλά με τα περισσότερα γκολ 102 συνολικά), Δημήτρη Ασημακόπουλου (3 φορές), Θανάση Μουγγού (3 φορές), Θοδ. Αρμύλαγου (σε Α,Β και Γ εθνική), Μπέρναντ Μπάρνιακ (δύο φορές στην Α) και Γιάννη Θωμαϊδη (σε Α και Β εθνική). Σήμερα καταγράφουμε από το αρχείο μας τους σκόρερς του Πανηλειακού όλων των εποχών. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νέοι, τους ποδοσφαιριστες εκείνους που ως επί το πλείστον, με τη δεξιοτεχνία και τις ικανότητες τους και αν θέλετε με την τύχη τους στο σκοράρισμα προσέφεραν τα μέγιστα στην ομάδα του Πύργου. Η καταγραφή των σκορερς περιλαμβάνει όλους όσουν συμμετείχαν με τον Πανηλειακό στις εθνικές κατηγορίες, αφού οι στατιστικολόγοι δεν αναγνωρίζουν τα γκολ των τοπικών πρωταθλημάτων.

1965-66 Γ εθνική 16 αγώνες-Χρήστος Χίτος 7 γκολ

Είκοσι δύο (22) συνολικά  τέρματα, σε δέκα έξι (16) αγώνες, πέτυχε η ομάδα του Πύργου στην παρθενική της εμφάνιση σε πανελλήνια διοργάνωση. Πρώτος σκόρερ των ερυθρολεύκων αναδείχτηκε ο Χρήστος Χίτος που σημείωσε επτά (7) τέρματα ενώ δεύτερος ήταν ο Κώστας Λιακόπουλος με έξι (6).

1966-67 Γ εθνική 18 αγώνες-Θεοδωρής Θεοχαρόπουλος 7 γκολ

Στη δεύτερη συμμετοχή του Πανηλειακού σε Πανελλήνια διοργάνωση, αν και οι αγώνες ήταν περισσότεροι -δέκα οκτώ- τα τέρματα που πέτυχαν οι παίκτες ήταν λιγότερα από την προηγούμενη. Από τα είκοσι ένα (21) γκολ τα πιο πολλά πέτυχε ο Θοδωρής Θεοχαρόπουλος επτά (7) τον αριθμό, ενώ δεύτερος ήταν ο Γιάννης Πιπίνης με πέντε (5).

1969-70 προκριματικοί 4 αγώνες-Κώστας Αντύπας 8 γκολ

Είκοσι ένα (21) τέρματα πέτυχε ο πρωταθλητής της ιδρυθείσας ΕΠΣ Ηλείας, Πανηλειακός σε δέκα τέσσερις (14) προκριματικούς αγώνες αλλά δεν κατόρθωσε να ανέβει στη Β εθνική. Από αυτή τη χρονιά αρχίζει να λάμπει το άστρο του αρχισκόρερ Κώστα Αντύπα που αναδείχτηκε για τέσσερα (4) συνεχόμενα χρόνια πρώτος σκόρερ των ερυθρολεύκων, πράγμα που κανείς άλλος παίκτης του Πανηλειακού έχει καταφέρει. Πέτυχε συνολικά οκτώ (8) τέρματα, ενώ δεύτερος ήρθε ο Χρήστος Ψημμένος με πέντε (5).

1970-71 προκριματικοί 10 αγώνες-Κώστας Αντύπας 6 γκολ

Δέκα (10) προκριματικοί αγώνες χρειάστηκαν για να στεφτεί πρωταθλητής ο Πανηλειακός και να ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β εθνική κατηγορία. Για δεύτερη συνεχή χρονιά πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Κώστας Αντύπας με έξι (6) τέρματα. Δεύτερος ήρθε ο Γιώργος Ζυγούρης με τέσσερα (4) γκολ. Στη Τρίτη θέση ο Χρ. Ψημμένος με τρία (3) τέρματα.

1971-72 Β εθνική 38 αγώνες-Κώστας Αντύπας 9 γκολ

Στην παρθενική του εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Β εθνικής και σε σύνολο τριάντα οκτώ (38) αγώνων ο Πανηλειακός πέτυχε τριάντα (30) τέρματα. Πρώτος σκόρερ για μια ακόμη χρονιά, αναδείχτηκε ο Κώστας Αντύπας, ο οποίος σημείωσε εννέα (9) τέρματα, ενώ ακολούθησε στη δεύτερη θέση ο Χρήστος Ψημμένος με πέντε (5).

1972-73 Β εθνική 38 αγώνες-Κώστας Αντύπας 5 γκολ

Στη δεύτερη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Β εθνικής, οι ερυθρόλευκοι σε σύνολο τριάντα οκτώ (38) αγώνων, πέτυχαν είκοσι τέσσερα (24) τέρματα έχοντας για τέταρτη συνεχή χρονιά ως πρώτο σκόρερ τον Κώστα Αντύπα που πέτυχε πέντε (5) γκολ. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν δύο παίκτες ο Α. Μαχαίρας και ο Γ. Χαμουρίδης με τέσσερα (4) γκολ ο καθένας.











Ο Κώστας Αντύπας ήταν
ένας από τους μεγαλύτερους
γκολτζήδες των ερυθρολεύκων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου