Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΡΟΣ 17


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μέρος από μια σειρά άρθρων αφιερωμένων στο παλαιό Πυργιώτικο ποδόσφαιρο συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που δημιούργησαν τον ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ καθώς και την ίδια ομάδα του Πανηλειακού. Δημοσιεύθηκαν το έτος 1994 στην εφημερίδα του Πύργου ΠΡΩΙΝΗ. Τα κείμενα είναι γραμμένα από τον Σπύρο Δασκόπουλο.

Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη ( Σπύρος Δασκόπουλος) εάν δεν προέβαινα στην διόρθωση ορισμένων σημείων από την προχθεσινή μου δημοσίευση που είχε άμεση σχέση με την είσοδο της ομάδας του ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ για πρώτη φορά στην κατηγορία που λέγεται Β εθνική το 1970-71. Από κακή μου λοιπόν πληροφόρηση στο σημείωμα μου είχα γράψει ότι πρόεδρος αυτής της χρυσής εποχής ήταν ο μηχανικός της ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ κ. Παναγόπουλος, ενώ η αλήθεια είναι ότι πρόεδρος ήταν ο Γιάννης Τυριντζής ή Λύγιας, τέως αντιδήμαρχος του δήμου Πύργου επί 6 χρόνια με αντιπρόεδρο τον Τάκη
Αντωνακόπουλο που επί πρώτης δημαρχίας του κ. Δημητρακόπουλου ήταν πλειοψηφών σύμβουλος, ταμίας ήταν ο Νίκος Γαβράς και ένας από τους σύμβουλους του ήταν ο Λεωνίδας Δημούλιας ο νυν και επί σειρά ετών γενικός γραμματέας της ΕΠΣ Ηλείας που διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος του Γιώργου Δημητρακόπουλου σημερινού δήμαρχου του Πύργου. Γενικός αρχηγός ήταν ο Λεωνίδας Πλαστουργός από το Λαμπέτι και προπονητής ο θρυλικός Κώστας Νεστορίδης. Το συμβούλιο αυτό χώρια του ότι έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη είχε όμως και τεράστια επιτυχία στο έμψυχο υλικό που πήρε από διάφορες προβαλλόμενες τότε ομάδες ανά την χώρα. Πήρε λοιπόν από τον Παναιτωλικό τους Καλύβα και Κουτσογιάννη, ο πρώτος τερματοφύλακας και ο δεύτερος επιθετικός, τον Αλέκο Λειβαδά από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, τον Ζυγούρη από τον Απόλλωνα Αθηνών, τον Τσιτσάρα και τον Λιάρο από την Παναχαϊκή, τον Περσιμιντζή από τον Παναθηναϊκό, τον Διονύση Σιδηροκαστρίτη από την Ζάκυνθο που προήλθε όμως από μεγάλη ομάδα. Πλαισιωμένοι λοιπόν αυτοί οι ξένοι παίκτες από Πυργιώτες όπως τον Δουβίκα, τον Κώστα Χρονόπουλο και τον Χρήστο Ψημμένο μαζί με τους υπόλοιπους Αντώνη Κλάδη και Κώστα Αντύπα, περάτωσε αήττητη τους αγώνες μπαίνοντας πανηγυρικά στην Β εθνική. Μετά ταύτα και αφού αυτό το συμβούλιο επετέλεσε στο απόλυτο το έργο του, την άλλη χρονιά παρέδωσε την σκυτάλη στον κύριο Παναγόπουλο της ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ που μαζί με τον Γιάννη Τυριντζή και προπονητή πλέον τον Μπάμπη Δρόσο του Ολυμπιακού Πειραιώς συνέχισαν να γράφουν την ιστορία στο Πυργιώτικο ποδόσφαιρο για την οποία θα ασχοληθούμε σε άλλο μας σημείωμα. Πάντως μετά την προηγούμενη αποτυχία του Πανηλειακού την περίοδο 1969-70 που όπως λέγεται, οφείλεται στην αλλαγή του αρχικά ορισθέντος διαιτητή κ.Μαντά από τον Μίχο, ο Πανηλειακός στο παρά πέντε είχε χάσει για ακόμα μια φορά το τραίνο της ανόδου στην κατηγορία.

Στην πάνω φωτογραφία ο Πανηλειακός την περίοδο 1970-71, διακρίνουμε πρώτον τον Λεωνίδα Δημούλια, τον θρυλικό  Κώστα Νεστορίδη, τον Ζυγούρη, τον Κωνσταντίνο Καλύβα, τον Λιβαδά, τον Κώστα Χρονόπουλο, τον Βούρτση, τον Λιάρο, τον πρόεδρο Γιάννη Τυριντζή, τον Γιάννη Δουβίκα, τον Σιδηροκαστρίτη, τον Κώστα Αντύπα, τον Αντώνη Κλάδη, τον Νίκο Τσιτσάρα, τον Νίκο Κουτσογιάννη, τον Χρήστο Ψημμένο και τελευταίο τον Περσιμιντζή.


ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 1969-1970, διακρίνονται οι : Αθανάσιος Χρονόπουλος (παράγοντας), Νίκος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Δουβίκας (αρχηγός), Κώστας Χρονόπουλος, Παπαδάτο, Καπετανάκη, Μπάμπης Πρεβεζάνος, Γιάννης Τυριντζής (πρόεδρος), καθιστοί : Χρήστος Ψημμένος, Κώστας Αντύπας, Γιάννης Χρονόπουλος, Διονύσης Σιδηροκαστρίτης και Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου