Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΑΕΚ ΠΥΡΓΟΥ (1929-1956)

Το κείμενο και το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι από τα τέσσερα μέρη του αφιερώματος της εφημερίδας Πρώτης το 2005 για τις ομάδες του Πύργου που συγκρότησαν τον Πανηλειακό.

Στο τέταρτο μέρος το αφιέρωμα για την ΑΕΚ Πύργου 1929-1956.



Η Αθλητική ένωση Κωνσταντινουπόλεως Πύργου όπως είναι το κανονικό της όνομα ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από μια μερίδα Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας. Λόγο των δύσκολων καταστάσεων που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια ήταν ανενεργή τον καιρό του πολέμου όπως και ο Εθνικός και Ηρακλής. Η ομάδα της ΑΕΚ Πύργου ξανασυστάθηκε και πάλι το 1947 από τον Σταύρο Μελενίκο, ένα πρόσωπο το οποίο υπηρέτησε το ποδόσφαιρο Πύργου από διάφορα πόστα εκείνα τα χρόνια. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί η ΕΠΣ Ηλείας η ΑΕΚ Πύργου συμμετείχε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πατρών. Στο πρωτάθλημα αυτό έπαιρναν μέρος και ομάδες της Αιτωλοακαρνανίας, μεσουρανούσε ο Παναιτωλικός τότε, ενώ από την Ηλεία σωματεία που συμμετείχαν ήταν αυτά του Εθνικού Πύργου, Ηρακλή Πύργου, του Πέλοπα του Απόλλωνα, του Αστέρα Αμαλιάδας του Εθνικού Αμαλιάδας και του Αίαντα Γαστούνης.





 Η ΑΕΚ Πύργου σε αγώνα της το 1953 με τον Λευκό Αστέρα Αμαλιάδας(1-1), διακρίνεται και ο μετέπειτα τερματοφύλακας του Πανηλειακού Μιχάλης Κλαυδιανός.



Η ΑΕΚ Πύργου το 1948



Η ΑΕΚ σε αγώνα της το 1948 κόντρα στον Απόλλωνα (1-3)



Η ΑΕΚ Πύργου το 1951



ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Το 1954 σαν έτος θα μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες της κιτρινόμαυρης ομάδας καθώς η ΑΕΚ μετά από εξαιρετική πορεία αναδείχθηκε πρώτη ομάδα στην περιφέρεια της Ηλειάς αφήνοντας πίσω της τα υπόλοιπα εφτά σωματεία Εθνικό, Ηρακλή, Λευκό Αστέρα κ.λ.π 

ΓΗΠΕΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τα προβλήματα για μια ομάδα που είχε τις ρίζες της στην Μ.Ασία εκείνα τα χρόνια ήταν πολλά. Πιο σημαντικό βέβαια για την ΑΕΚ Πύργου ήταν το γηπεδικό. Η ΑΕΚ είχε δύο χώρους όπου έκανε προπόνηση με τον ένα να είναι εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Δ.Ο.Υ Πύργου εκεί όπου προπονούταν και ο Εθνικός Πύργου. Η επίσημη έδρα της ΑΕΚ ήταν το γήπεδο του Ηρακλή Πύργου στην οδό Κατακόλου το οποίο και χρησιμοποιούσαν όλες οι ομάδες του Πύργου. Από τις ιστορικές νίκες εκείνα τα χρόνια ήταν αυτή επί του Παναιτωλικού, ενώ ιστορική αναμέτριση ήταν και ο φιλικός αγώνας κόντρα στην ΑΕΚ Αθηνών που διεξήχθη στην Αμαλιάδα.



Έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου το 1950 στο γήπεδο του Ηρακλή



Σταύρος Μελενίκος, Δρακόπουλος και Σπύρος Τσαγκαρουσιανός.



Ο Σταύρος Μελενίκος



Ο Σταύρος Μελενίκος και ο Γρηγόρης Γιαννέλος στο γήπεδο της Αμαλιάδας το 1953.


ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Το τέλος εποχής για την ΑΕΚ Πύργου θα ερχόταν την περίοδο 1956-57. Μετά από μα πολύ κακή χρονιά οι ομάδες του Πύργου Εθνικός, Ηρακλής και ΑΕΚ θα τερμάτιζαν στις τελευταίες θέσεις του περιφερειακού πρωταθλήματος. Αυτό θα αποτελούσε το εφαλτήριο για την δημιουργία της μικτής Πύργου αρχικός και την μετέπειτα συγχώνευση των ομάδων και την γένεση του Πανηλειακού. 




Μελενίκος και Ροδιάς το 1949



Μελενίκος και Πατρίκιος.



Κούτσης, Μελενίκος και Κοππαλίδης το 1953.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου