Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΡΟΣ 15


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μέρος από μια σειρά άρθρων αφιερωμένων στο παλαιό Πυργιώτικο ποδόσφαιρο συμπεριλαμβανομένων των ομάδων που δημιούργησαν τον ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ  καθώς και την ίδια ομάδα του Πανηλειακού. Δημοσιεύθηκαν το έτος 1994 στην εφημερίδα του Πύργου ΠΡΩΙΝΗ. Τα κείμενα είναι γραμμένα από τον Σπύρο Δασκόπουλο.

Βρισκόμαστε στην περίοδο 1965-66 και ο Πανηλειακός για την Γ εθνική μετουσιωμένη σαν μεγάλο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα αγωνίζεται με ομάδες όπως : τον Πατραϊκό, τον Αχαϊκό, το Μεσολόγγι, την Πρέβεζα, τον Ολυμπιακό Πατρών, τον Κερκυραϊκό. τον Όλυμπο Κέρκυρας, τον αθλητικό όμιλο Κωστακίων, τον Ιάλυσο Ρόδου, τον Παγκορινθιακό, τον Κάδμο Θηβών, τον Λεβαδειακό, τον Παγχιακό, την Αναγέννηση Αρτας και τον Παμισό Μεσσήνης και μετά από μαραθώνιο αγώνα καταλαμβάνει την τρίτη θέση για να συνεχίσει τις επόμενες χρονιές με αίσιες προδιαγραφές προκειμένου να κερδίσει την επίμαχη κατηγορία της Β εθνικής κάτι που δεν έγινε κατορθωτό μέχρι το 1971 παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατεβλήθησαν. Ειδικά όμως για τους αγώνες αυτούς και τα αποτελέσματα με πρόεδρο τον κύριο Σέρρο και προπονητή και παίκτη τον Ματσώτα, με την πλειάδα αυτών των εκπροσώπων των πόλεων, ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ όχι απλώς κέρδισε τους περισσότερους αγώνες αλλά συνάμα κέρδισε και τις εντυπώσεις με τα ταλέντα του, που οι περισσότεροι προήρχοντο από καθαρούς Πυργιώτες παίκτες όπως οι αδελφοί Χρονόπουλου, οι στυλοβάτες άμυνας και επιθέσεως, ο Νίκος Λουμιώτης, ο Δουβίκας, τα ανερχόμενα αστέρια ο Μπατιστάτος ο γυμναστής, ο Χίτος ο γκολτζής, ο άλλος αδιαφιλονίκητος σκόρερ Θοδωρής Θεοχαρόπουλος ή βλογιάρης, ο Θοδωρής Κούτσης, ο τερματοφύλακας Μιχάλης Κλαυδιανός, πολύ καλές πάστες ποδοσφαιριστών και ατόμων με πλήρη υπευθυνότητα για το έργο που επιτελούσαν. Ύστερα από μια περίοδο νάρκης θα λέγαμε σε τοπικό επίπεδο, επιτελείται η ίδρυση μαζί με την ένωση ποδοσφαιρικών σωματίων Ηλείας και του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου Ηλείας, για να συνεχίσει ο ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ το 1969 τις προσπάθειες για την άνδρωση του στις μεγάλες κατηγορίες. Έτσι λοιπόν έχουμε στην περίοδο αυτή να κερδίζει το πρωτάθλημα Ηλείας και στην συνέχεια να κονταροχτυπιέται με με τους άλλους πρωταθλητές, τον Πατρέα, την ΑΕ Μεσολογγίου, τον Παναργειακό, τον Παμισό Μεσσήνης. Τερμάτισε πρώτος ο Παναργειακός αλλά οι δευτεραθλητές Πανηλειακός και Παμισός που ισοβάθμησαν για την δεύτερη προνομιούχο θέση ξανάπαιξαν και κέρδισε ο Πανηλειακός 2-1, που έπαιξε στην συνέχεια με τον Αρη Αγίου Κωνσταντίνου, τον άλλο εκπρόσωπο από ψηλά, με το γνωστό αποτέλεσμα που όπως λέγαμε υπήρξε ο διαιτητής Μίχας, παρά το γεγονός ότι στην έδρα του ο Πανηλειακός ήταν ο νικητής με 2-1. Εκεί είχε χάσει με 2-0 για να γίνει και τρίτος αγώνας και ενώ το αποτέλεσμα σε αυτόν τον αγώνα ήταν 1-1, ο διαιτητής ακύρωσε εμφανές γκολ του Πανηλειακού που έχασε έτσι το τραίνο της Β εθνικής. Πρόεδρος τότε ήταν ο Γιάννης Τυριντζής ή λύγιας που διετέλεσε και αντιδήμαρχος Πύργου.

Στην φωτογραφία οι Γιάννης και Κώστα Χρονόπουλος μαζί με τον Γιάννη Δουβίκα την περίοδο 1965-66


ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ 20/06/1966, διακρίνονται : ο έφορος του Πανηλειακού και παλιός τερματοφύλακας του Εθνικού Πύργου Λάκης Κούτσης, ο προπονητής και παίκτης Ματσώτας, ο Νίκος Λουμιώτης, ο Γιάννης Δουβίκας, ο Κώστας Χρονόπουλος, ο Μιχάλης Κλαυδιανός, ο Μπατιστάτος καθηγητής γυμναστικής, ο Χρήστος Χίτος που προήλθε από τον Αρη Θεσσαλονίκης αλλά ήταν γέννημα-θρέμμα του Πύργου, ο Λιακόπουλος, ο Θεοχαρόπουλος ο κανονιέρης της ομάδας, ο Γιάννης Χρονόπουλος ο πολυσύνθετος αυτός παίκτης και ο Θοδωρής Κούτσης γιος του Λάκη ένας καταπληκτικός εξτρεμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου