Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα μικρό αφιέρωμα στον Ηρακλή Πύργου μία από τις ομάδες που με την ένωσή τους είχαν συγκροτήσει τον Πανηλειακό, γραμμένο από τον Πανάγο Αποστολόπουλο και είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ τον Νοέμβριο του 2004 με τον τίτλο :
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
Ο Ηρακλής άρχισε το 1923(επίσημα, η ομάδα προϋπήρχε ανεπισήμως χωρίς καταστατικό) περίπου με πρωτοστάτες το Μένη Νταϊρόπουλο, Παπασχοινά, Σπύρο Γαλανόπουλο, Ζαχαρόπουλο, Μιχαλαράκο και πρώτο διαιτητή συγκρότησαν την πρώτη τότε ομάδα και την ονόμασαν ΗΡΑΚΛΗ. Οι πρώτοι δε παίκτες ήταν οι : Μέλτης Τουρής, Μαστραντώνης, Χιώνης, Γιαννέλης(τερματοφύλακας), Δημητρός Παντελίδης, Χριστοδουλάκης και Μήτρος Παπαηλίου, Γκοτζίνας και Ιωάννης Κρεκουκιώτης.Αυτή η ομάδα διατηρήθηκε μέχρι το 1932 κατόπιν με νέους παίκτες Σωτήρη Λαμπαούνα και λοιπούς που έπαιζαν τότε σε μικροομάδες, το δε 1932 ανέλαβε τη διεύθυνση της ομάδας ο τότε μεγαλοβιομήχανος τσιγάρων Διονύσης Καραβασίλης.
Η καινούργια ομάδα συγκροτήθηκε με τερματοφύλακα τον Βασίλη Γούτο με αναπληρωματικό τερματοφύλακα τον Γεώργιο Πετρόπουλο, Λέανδρο Κόκκινο, Σωτήρη Λαμπαούνα, Δημήτρη Σωτηρόπουλο, Παναγιώτη Αθανασόπουλο, Διονύση Κόκκινο, αδελφούς Παπαγεωργαντά, Τσακαλέτο ή Μαυρογονατά, Βαγγέλη Πιτσινό και Σάκη Γουρέλη, για να ενισχυθεί δυναμικότερα η ομάδα έφερε από την Αθήνα μισθωτούς, τον σπάνιο τότε ποδοσφαιριστή Αρμακόλα και Παπαζιάν και Ούγγρο προπονητή ονόματι Κοψίβα, άλλαξε δε τη μορφή του γηπέδου που ήταν τότε στις σημερινές εργατικές κατοικίες έναντι νοσοκομείου από κάθετο που ήταν ο χώρος του γηπέδου σε επιμηκές επί της οδού Κατακόλου. Το έφραζε δε γύρωθεν με σανίδες επί του βόρειου μέρους του γηπέδου, έφταιξε καθ΄όλο το μήκος του κερκίδες με αποδυτήρια κάτωθεν, τους δε παίκτες συνάθροιζε τότε τους καλύτερους από τις γειτονιές που πρωτάρχισαν το ποδόσφαιρο με πάνινο τόπι διότι δεν υπήρχαν καν χρήματα για κανονικό. Η καλύτερη τότε μικρο-ομάδα ήταν του Οδυσσέα με αρχηγό τον Διονύσιο Γιγάντες, η ερασιτεχνική τότε ομάδα ήταν πολύ άξια με το θεαματικό τότε παιχνίδι και ανεδείχθη μια από τις καλύτερες ομάδες της Πελοποννήσου. Παίζοντας με Πατρινές ομάδες όπως Ολυμπιακό Πατρών, Παναχαϊκή, Αστέρα καθώς και Καλαματιανές ομάδες.
Ο Καραβασίλης κάλεσε τότε την επάξια ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς με τους πέντε αδελφούς Ανδριανόπουλους στην πρώτη γραμμή οι οποίοι μας νίκησαν με 5 γκολ και μας άφησαν και εμάς να βάλουμε ένα. Κατόπιν κάλεσε τον Παναθηναϊκό με σέντερ φορ τον Μεσάρη οι οποίοι μας κατατρόπωσαν με εφτά γκολ. Κατά αυτήν την εποχή δε εις Αθήνας είχε φτάσει μια Ουγγρική επαγγελματική ομάδα ονόματι Σομόγκι που έπαιζε τότε με τις μεγάλες ομάδες των Αθηνών. Ο κ.Καραβασίλης για να παρουσιάσει στους Πυργιώτες μια έκπληξη κάλεσε αυτήν την ομάδα στον Πύργο. Ηταν καταπληκτική ομάδα με σέντερ φορ τον Γιακόμπε και έναν καταπληκτικότατο τερματοφύλακα(αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ηρακλής ήταν η μόνη ομάδα που σκόραρε κατά της Σομόγκι (έχασε με σκορ 1-3)). Το ποδόσφαιρο σταμάτησε το 1940 λόγο του πολέμου. Το γήπεδο έγινε όρχος εκπαίδευσης στρατιωτικού ιππικού, δεν το πρόφθασα όμως διότι είχα φτάσει μέχρι το Πόγραδετς της Αλβανίας(γράφει ο Πανάγος Αποστολόπουλος). Το γήπεδο κατέληξε πια στις σημερινές εργατικές κατοικίες Κατακόλου. Κατόπιν επανασυστάθηκε η ομάδα του Εθνικού στεγαζόμενη στο χώρο όπου είναι σήμερα το Λούνα Πάρκ έναντι Ωκεανίς, με καινούργιους παίκτες και όσους μεταπήδησαν από τον Ηρακλή με τερματοφύλακα τον Πάνο Χριστόπουλο, Δασκόπουλο, Πέτρο Θεοδωράτο, Ασημακόπουλο, Μπαμπούκο, τον άριστο αείμνηστο Λογοθέτη, Μπαρογιάννη, Τάκη Δημητρακόπουλο και τον αδερφό του.
Άξιοι δε όλοι και εφάμιλλοι του Ηρακλέους που και αυτός άλλαξε παίκτες με τερματοφύλακα τον Γεώργιο Πετρόπουλο, Λάμπη Κοντονή, Λάμπη Μιχαλόπουλο, Λάμπη Αποστολόπουλο αδελφό μου (γράφει ο Πανάγος Αποστολόπουλος), Φάνη Δασκόπουλο, Θεόδωρο Τσουκαλά και λοιπούς. Οι δύο τότε σύλλογοι ήταν άσπονδοι εχθροί και ο Πύργος ήταν χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα.
Αφού τελείωσε ο πόλεμος και τα πράγματα πια ησύχασαν το ποδόσφαιρο ξανάρχισε και έγινε το σημερινό στάδιο. Με την ονομασία του ποδοσφαιρικού συλλόγου ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ και με στελέχη των δύο ομάδων Ηρακλή και Εθνικού και με άλλα φιντάνια (ΑΕΚ και παίκτες του Απόλλωνα), Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Κρητικό και πολλούς άλλους διατηρεί την ονομασία δηλαδή Πανηλειακός αλλά εγώ βλέπω πρόσωπα του πάλαι ποτέ ποδοσφαίρου δηλαδή του Εθνικού και του Ηρακλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου