Το παρακάτω κείμενο που ακολουθεί είναι μια σειρά από τα
άρθρα/αφιερώματα που είχαν δημοσιευθεί το έτος 1980 στήν εφημερίδα ΑΥΓΗ
γραμμένα από τον Σπύρο Δασκόπουλο και αποτελούσαν ένα αφιέρωμα στο
Πυργιώτικο ποδόσφαιρο πριν την δημιουργία του Πανηλειακού και τις ομάδες
που ενώθηκαν το έτος 1957 για να τον δημιουργήσουν,τα άρθρα έφεραν τον
τίτλο:
ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ...ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ,ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ...ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ,ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ
ΘΡΥΛΟΙ-ΚΑΙ-ΔΟΞΕΣ
Το ποδόσφαιρο συνεχίζει ο Λ.Κόκκινος είναι ένα παιχνίδι που σου ανάβει τα αίματα γιατι παίζεις ψυχή τε και σώματι...Η Παναχαϊκή έπαψε να έρχεται στον Πύργο και ο έκοψε και αυτός να πηγαίνει στην Πάτρα,διότι αν πηγαίναμε εκεί οι μισοί ποδοσφαιριστές θα μπαίνανε στις κλινικές αν έρχονταν οι Πατρινοί εδώ επίσης οι μισοί ποδοσφαιριστές τους καταλήγανε στο νοσοκομείο.Μας έγινε η πρόταση της Παναχαϊκής για ένα μάτς στην έδρα της.Οπότε εμείς σαν Πυργιώτες- που είχε γίνει και τραγούδι τότε: Πυργιώτης ζόρικος και Πατρινός τι χαμπάρια μάστορα λέμε θα πάμε στην Πάτρα !
Αποδεχτήκαμε την πρόταση και είδοποιήσαμε οτι θα κατεβούμε οργανωμένοι έναν μήνα αργότερα. Μάλιστα δημοσιέυσαμε στήν εφημερίδα οτι ο Ηρακλής δια εκτάκτου αμαξοστοιχίας αναχωρεί διά Πάτρας και από κάτω ένα ποιηματάκι του Γιάννη Κόκκινου -εκστρατεία τών Ηλείων ο Ηρακλής θηρίο! εκσρτατεύει είς Πάτρας έχων πάντα είς το νού του νίκας-νίκας παλαιάς και ελπίδας πίο πολλάς
Ο Ηρακλής Πύργου το έτος 1924: Ν.Γιαννέλος, Μέλτης Τουρής, Π.Παπαδόπουλος, Π.Χριστόπουλος, Ι.Σεραφετινίδης, Τασανης, Δ,Παντελίδης, ΜέλτηςΤσαγκαράκης, Καλαβριάς, Σπ.Αγγελόπουλος, Θ.Δημητριάδης.
21 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΗ 1931
Με πανηγυρικό τρόπο ξεκινήσαμε στίς 21/09/1931 μια ανθρωποθάλασσα στιβαγμένη στα βαγόνια. Τρείς ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ με την εκρηξή τους συμπλήρωσαν τον σαματά με την αναχώριση από τον σταθμό του Πύργου.Ας σημειωθεί πως όλοι οι στρατευσιμοι του Πύργου πήγαιναν στο 12ο σύνταγμα Πατρών.Καλού-κακού η χωροφυλακή ειδοποιεί: έρχονται οι Πυργιώτες,λάβετε τα μέτρα σας! Σήμα στό σύνταγμα να μην δοθούν άδειες στους στρατιώτες και βγούν έξω και γίνουν παρατράγουδα. Οι στρατιώτες όμως είχαν φύγει και κάτω απ΄τις φλαίνες είχαν κρύψει τις ξιφολόγχες τους! Μόλις το τραίνο έφτασε στον Αγ.Ανδρέα παρουσιάζονται οι φαντάροι και μας εμψυχώνουν: Αδέρφια εμείς είμαστε εδώ για εσάς.Κάνει ο κόσμος να βγεί έξω μονόπατα απ΄τα βαγόνια εκτροχιάζεται το τραίνο! ευτυχώς μόνο το ένα βαγόνι.Από εκεί με αυτοκίνητα πάμε με αυτοκίνητα κατευθείαν στο γήπεδο της
Παναχαϊκής,εγώ λέει ο Λέανδρος δεν έπαιξα λόγο τραυματισμού.Απ'τη μια πλευρά του γηπέδου Πυργιώτες απ΄την άλλη οι Πατρινοί,μπροστά μας ήταν παρατεταγμένη όλη η Αστυνομία Πατρών σε διπλή γραμμή... Οπως αναμενόταν το παιχνίδι διεκόπηκε.Ο Ηρακλής έχανε 4-2 όταν στο Β μέρος άρχισαν οι συμπλοκές.Οι φασαρίες ξεκίνησαν απ΄το σκληρό παιχνίδι της Παναχαϊκής. Μας χτυπάνε πρώτη φορά τον Αρμακόλα,βράζουμε από θυμό,την δεύτερη ίσα που κρατιόμαστε.Ε με την τρίτη κλωτσιά που τρώει ο παίκτης μας μπαίνει ο κόσμος μέσα....
Οι παίκτες του Ηρακλή Πύργου το 1930 φωτογραφίζονται με τους παίκτες του Παναθηναϊκού λίγο πριν τον αγώνα τους στο στάδιο του Ηρακλή.
1000 ΠΥΡΓΙΩΤΕΣ 2000 ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑ
Εγινε πανζουρλισμός.Το πιστολίδι πήγαινε σύνεφο(στον αέρα οι πυροβολισμοί)Συμπλοκές στις εξέδρες και στο γήπεδο,μάλιστα ένας δικός μας ο Νιάφ- Νιάφ πήγε να πετάξει μες το γήπεδο μια χειροβομβίδα! ίσα που τον συγκρατίσαμε.Την επόμενη μέρα 'έγραψε η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ των Αθηνών 1000 Πυργιώτες 2000 κουμπούρια! Φεύγουμε και πάμε για το τραίνο,καθ'οδόν μέχρι τον κεντρικό σταθμό γινότανε της κακομοίρας.Με το ξεκίνημα της αμαξοστοιχίας μπαμ-μπούμ το πιστολίδι. Μας σταματάει η αστυνομία για έρευνα αλλά ήταν αδύνατο τόσοι λίγοι να κουμαντάρουν όλο το πλύθος. Εγινε μαλιοβρόσι.Οπότε πάει κάποιος στον μηχανοδηγό με το όπλο στο χέρι και του λέει να ξεκινήσει,πρίν φτάσουμε όμως στόν Αγ.Ανδρέα μας σταματάνε πάλι για έρευνα τη λύση την βρήκε ένας κοντόσωμος της Αστυνομίας που φώναζε από μακριά: -αφήστε τους να φύγουνε τέτοιους ανθρώπους σ'όλο τον κόσμο δεν έχω συναντήσει πουθενά-αφήστε τους να φύγουνε.... ξεκινάει το τραίνο και το πιστολίδι μαζί,σε κάθε σταθμό αφήναμε το επισκεπτηριό μας! Ακριβώς εκείνη την μέρα όπου πέρασε ο Ηρακλής κυριολεκτικά παρέσειρε τα πάντα.
ΑΓΩΝΕΣ ΗΡΑΚΛΗ 1946-1947
10/02/1946 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΥ 2-1
19/05/1946 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ 0-0
31/08/1946 ΑΡΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ 3-3
27/10/1946 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 2-3
24/11/1946 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΑΕΚ ΠΑΤΡΩΝ 3-1
11/05/1947 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ 1-1
18/05/1947 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 0-1
01/06/1947 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΥ 3-1
19/10/1947 ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ 2-1 ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
07/03/1947 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΠΕΛΟΠΑΣ ΠΥΡΓΟΥ4-1
04/04/1948 ΛΕΥΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ 2-1 ΔΙΕΚΟΠΕΙ
14/11/1948 ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΑΕΚ ΠΥΡΓΟΥ 5-2
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Δ.Παντελίδης: από τους ιδρυτές του Ηρακλή ο Χονδρογιάννης(μαστραντώνης) και ο Θωμάς Δημητριάδης που ήταν και ανάδοχος της ομάδας.Καλύτεροι παίκτες Θ.Δημητριάδης,Σ.Λαμπαούνας, Παπαζιάν,Π.Παπαπαυλου,καλύτερος αντίπαλος ο Ολυμπιακός Πατρών όταν είμασταν στα σπάργανα. Μετά την ΣΟΜΟΓΚΙ ήρθε η επίσης Ουγγρική ΝΙΚΟΛΣΟΝ και χάσαμε 2-1.Β.Παναγιωτακόπουλος: έπαιξα και εγώ μια εποχή στον β Ηρακλή,τότε το ποδόσφαιρο δεν ήταν χρωματισμένο απο επαγγελματισμό,να διακριθούν στο άθλημα όλοι κοιτούσαν,περιμέναμε με αγωνία κάθε Παρασκευή να μάθουμε ποια ομάδα των Αθηνών θα κατέβαινε στον Πύργο.Νικήσαμε το 1930 τον Πειραϊκό με 8-1 με ήρωα τον Αρμακόλα,την ίδια εποχή νικήσαμε τον Εθνικό Πειραιώς με 2-1(Αρμακόλας και τα δυο με φάουλ)με τον Σαράντα τερματοφύλακα που έπαιζε στην εθνική.Το 1930 νικήσαμε το Φάληρο με 3-1,είχε γκολκήπερ τον Γεωργόπουλο απ΄τους πρώτους τής χώρας(τα γκόλ Αρμακόλας και Καβαληνέας)
ΕΥΘΥΜΑ
Ο Δ.Αγγελίδης αφηγείται ο Κοψίβα ήθελε μετά το ματς ή την προπόνηση να μας αναγκάσει στο χειμερινό ντους(δεν υπήρχε ζεστό νερό)οι παίκτες ήταν διστακτικοί σε τέτοια ψυχρολουσία και ο ξένος τεχνικός μηχανεύτηκε το εξείς: πήρε έναν τενεκέ με ασβεστόνερο και μας περιέλουσε από την κορυφή μέχρι τα νύχια,αναγκαστικά ξεπλενόμασταν με το κρύο νερό στο τέλος συνηθίσαμε και τσακονόμασταν ποιος θα πρωτοπάει κάτω από το καζάνι ντούς.
Η Β ομάδα του Ηρακλή το 1938 Β.Γούτος,Τ.Τσαντηλής,Σ.Γουρέλης, Α,Μαντάς,Π,Κουτσουνόπουλος, Κ.Δασκόπουλος,Β.Ζευκας, Γ.Κρεκουκιώτης, Γ,Καλαβριάς, Ν.Λαμπαούνας(σύμβουλος), Χ,Στυλιανίδης, Γ.Πετρόπουλος και Χ.Σοφιανόπουλος.
Σάκης Γουρέλης,Στάτος Μιχάλης,Λεανδρος Κόκκινος και Δημήτρης Αγγελίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου